40 Tuinbazen op Berbice.

7 december 2018

Vrijdag 30 november kwamen op Berbice 40 tuinbazen bij elkaar voor een studiedag. Een tuinbaas m/v “bestiert” het groen van een buitenplaats in opdracht van de eigenaar en/ of bewoner. Hij bewaakt het historisch ontwerp van park of tuin, zorgt voor continuïteit in het beheer en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Op het programma stonden enkele presentaties, maar er was ook tijd om met collega´s te “sparren” over verschillende onderwerpen en dilemma’s die op Berbice actueel zijn. Het werd een zeer leerzame en nuttige dag, zowel voor de groene vakspecialisten als voor Berbice.

Per jaar organiseert de vereniging Het Gilde van Tuinbazen voor haar leden drie studiedagen. Het initiatief voor deze dag lag bij Berbice vrijwilliger Hennes Claassen. Als voorzitter van het gilde weet hij dat het voor de leden van “zijn” vereniging extra interessant is om juist ook een park te bezoeken vóór een revitalisatie.

Het onderzoek “Zogher, de fameuse aanlegger”, van het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft namelijk aangetoond dat het park van Berbice wel nog de specifieke kenmerken heeft van de beroemde landschapsarchitect, maar nodig hersteld moet worden. Omdat het park nu op de nominatie staat om in Zocher Sr. stijl te worden gerestaureerd, hadden veel leden zich voor deze studiedag ingeschreven.

Het Gilde bestaat 15 jaar en heeft 110 leden die onder allerlei namen werkzaam zijn in het historisch groen. De een is beheerder, de ander hoofd tuindienst, maar er zijn ook functienamen als hortulanus, boswachter, tuinchef en een enkeling is officieel tuinbaas. De vereniging gebruikt die oude namen gilde en tuinbaas om aan te geven dat zij het belangrijk vindt om oude cultuurtechnieken levend te houden en door te ontwikkelen. Lange termijn denken en overeenkomstig beheer is hun specialiteit.

Na een welkomstwoord door Remko Posthuma, voorzitter van Stichting Berbice, volgde een presentatie van Korneel Aschman over de revitalisatieplannen van het unieke Zocher Sr. park. Korneel Aschman maakt samen met Peter Verhoeff van Stichting in Arcadië het herstelplan voor de restauratie. Vervolgens gingen de deelnemers in groepen uiteen voor een nadere kennismaking met het park. Na de pauze begon het veldwerk en stonden beheerstechnische maatregelen ter discussie. Als laatste werden de resultaten van het bodemonderzoek en het opleiden van jonge collega’s besproken.

De dag werd geheel door Berbice vrijwilligers georganiseerd en verzorgd. Voor het Gilde en voor Berbice de buitenplaats een win-win situatie. Berbice bood de vereniging gastvrijheid en kreeg er kennis en verdieping van het groenbeheer voor terug. Adviezen die in het dagelijkse beheer en onderhoud terug te vinden zullen zijn.

Een uitgebreid verhaal over de Zocherparken in Zuid-Holland kunt u vinden op https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/zocherparken-in-zuid-holland

Het Gilde van Tuinbazen heeft een eigen website: https://gildevantuinbazen.nl/

Eerder nieuws over het Zocherpark van Berbice: artikel 1, artikel 2, artikel 3

Meer artikelen